Tuesday, February 12, 2008

Qyteti i Madh - I vetmi ishull në Republikën e Maqedonisë


Duke shkuar kah Qyteti i Madh, ishulli i vetëm në Republikën e Maqedonisë, që prej së largu shikohet se ajo është një “mal i madh” i ndarë prej maleve fqinje nga një tërmet i fuqishëm, që përmes mënyrës arkitektonike ka marrë formën e një ishulli të vërtetë.


Si një rrallësi natyrore, ishulli ka sipërfaqe prej afërsisht 2 Km2, është poashtu i mbrojtur me ligj dhe është pjesë e Parkut Nacional “Galiçica”. Ishulli njihet si vend që presparët kalojnë kohën e lirë, si dhe lokalitet arkeologjik për vendet përreth. Për shkak se dikur ka qenë i banueshëm është quajtur Qytet, ndërsa I Madh për arsye se në afërsi ka edhe një ishull më të vogël.Në krahasim me pjesët tjera të liqenit, në ishull dominon klima e butë dhe më e ëmbël, pra që don të thotë se shumë rralë shihet borë.

Në breg të ujit fshihen shumë lloje të gjarpërinjve ujor-veshëbardhëza. Edhepse këto gjarpërinj nuk janë të helmueshëm, prapseprap mbeten armiq për njerëzit dhe vizitorët.

No comments: