Friday, February 22, 2008

Pse ju bijnë flokët?

Më shpesh rënia e flokëve vjen si rezultat i të ashtuquajturit androgena alopecija.

Kjo don të thotë se 90% e burrave fillojnë të bëhet qel si rezultat i hormoneve, në veçanti testosteronit.

Në situate të rralla kjo dukuri i kap edhe gratë. Testosteroni në krahasim nga estrogjeni e faza anogjene, që don të thotë se fijet bijnë në intervale më të shkurtëra kohore.

Te burrat kjo kalon në disa tipe, ata që bijnë që para pubertetit dhe qel i thjeshtë, që flokët bijnë hap pas hapi. Alokimi i dijagnostifikuar mund të shërohet me minoksidil, finasteridom, antiandrogen ose me estrogjen.

Për shkak të toksinimit të gjithë këtyre barrërave terapinë e jep specialisti për lëkurë. Në rastet kur barrërat nuk lejohen apo nuk japin efekt, gjithmonë ka mundësi për transplatim të flokëve.

No comments: