Tuesday, January 1, 2008

Ngrohja globale

Derisa eshte duke u debatuar per efektetet e veprimtarise njerezore ne klimen e globit, shenja te ndryshimit te ambientit kane filluar te duken qarte. Disa shkencetare shprehen per nje rritje te shkrirjes se akujve qe sipas tyre tregon qarte fenomenin e ngrohjes globale.

Ndryshimet klimatike nje ceshtje globale qe kerkon nje pergjigje globale une do te filloja nga studimet e shkenctareve te cilat i ka bere nje renditje per reziqet globale qe i kanosen planetit blu dhe eshte nje pikpyetje e madhe se ne te ardhmen e afert a do te mund ta quajm PLANETI BLU.
Sipas renditjes se shkenctareve jane tre reziqe qe i kanosen tokes :
Shterja e shtreses se ozonit :dmth depertimi i rezeve ultravjollce qe do te shkaktojne semundje te ndryshme si eshte malaria ,kanceri i lekures dobesimi i imuniteti
t te njeriut etj
Ndryshimi global i klimes (EFEKTI SERE) dmth,perhapja e gazrave te ndryshem sic j
ane avullimi i ujit ,dioksidi i karbonit, dioksidi i azotit dhe gazra te tjere qe do te shkaktojne ramje te shirave acidike te tharta shtrengata etj


Ngrohja globale dmth.shkrirja e akullnajeve ritja e nivelit te ujit te detit qe para shikohet nga 17 cm e deri 1m qe kjo ne njeren ane do te fundose shum vende ndersa ne anen tjeter do te kemi mungese te ujit te pijshem etj
Unë do te doja ta perfundoja me nje pyetje Sa eshte ndergjegjesuar
shoqeria per kete fenomen brengoses per keto REZIQE GLOBALE qe i kanosen tokes? Eshtë nje pyetje e veshtire për t’i kthyer pergjigje.


No comments: