Friday, January 4, 2008

Eshte zbuluar makine qe mund te lexoj mendimet e njeriut

Kujdes cka mendoni…Shkencetaret kane zbuluar nje makine e cila ka mundesi ti lexoj mendimet e njeriut.

Hulumtuesit nga SHBA-ja ne Carnegie Mellon,Universitetin e Pitsburgut kane zbuluar skener mjaft te sofistikuar dhe program kompjuterik te cilat mun te determinojne se si

funksionon truri se cka mendon pa mare parasysh tema .


Shfrytezimi I skenerit MRI shkencetaret kane analizuar se si reagomn truri ne dhjet vizatime. Pastaj lidhet me programin kompjuterik per te veretuar se se cka mendon. Skeneri tregon per lemi te nderyshme ne trurin te cilat jane te involvuar ne procesin.


Perderisa tani per tani mund te identifikohen vetem disa fjale, shkenctaret shpresojne se net e ardhmen do tem und ta shenojne tere fjaline :” Metevertet shpresoj qe ky process do te funksionoj dhe se shpejti do te mundemi te identifikojme jo vetem fjale te cilat jane te asociuara me foto por ta formulojme tere fjaline”- deklaroi doctor Sfetlana Shinkareva, hulumtuese e proektit.

No comments: