Friday, April 4, 2008

Sa ndikon stresi te shëndeti?

Stresi është një nxitës kryesor, i cili na lë orë të tëra në tavolinë. Shumë nga ne kanë stres kronik, që mund të jetë pasojë nga puna, lidhjet e zemrës ose lista e gjatë e gjërave të cilat duhet të bëhen në një të ardhme të afërt.

Trupat tanë i përgjigjen stresit duke nxitur lëndë kimike në tru, të cilat udhëheqin akumulimin e kalorive dhe depozitimin e yndyrave.

Kur ju keni stres kronik, trupi prodhon shumë kortizol dhe insulinë. Kështu që ju shtohet oreksi, i cili manifestohet veçanërisht në marrjen e ushqimeve të ëmbla.

Kjo bën që të depozitohen shumë yndyra, të cilat ndikojnë negativisht në të gjitha organet, e sidomos në mëlçi.

Kjo k r i j o n një rezistencë ndaj insulinës, që e urdhëron pankreasin tuaj të sekretojë më shumë insulinë për të bërë kom p e n s i m i n duke ju bërë të ndiheni të uritur dhe duke e justifikuar këtë të fundit me stresin e përditshëm. Kur ju përpiqeni që të luftoni stresin me anë të ushqimit, ju aktivizoni qendrën kryesore në tru.

Pas ndjesisë së mirë fillestare që ofron, ju do të vazhdoni kërkimin e së njëjtës gjë, që më parë ju bëri të ndiheshit mirë, të qetë e të relaksuar. Kjo përkthehet me më shumë ushqim.

Stresi dhe ankthi janë shumë të vështirë nga ana neurokimike që të kontrollojnë ushqimin. Por, një gjë është e sigurt, rëndësi thelbësore ka mendja, e cila është udhëheqësja e gjithë pjesëve të trupit.

Nëse ne kemi vullnetin e mire që të vendosim se duhet të pakësojmë ushqimin, atëherë çdo gjë do të ishte më e lehtë. Ajo çka ndodh në trurin tuaj luan rolin kryesor në atë se çka ndodh në stomakun tuaj.

Fillimisht duhet t‘i vini vetes një detyrë të rëndësishme: të mbani nën kontroll nivelin e hormoneve.

Kjo do ju bëjë që të jeni në një gjendje të qëndrueshme k ë n a q ë s i e.

Këshillat që propozohen më poshtë do ju vijnë në ndihmë:

Bëni që ushqimi të punojë në favorin tuaj!

Ushqimi sjell efekte të ndryshme në stomakun, gjakun dhe trurin tuaj.

No comments: