Saturday, April 12, 2008

Mars, Idrizova në sitën e anketave të “Pastër- Turbullt”&”Transparenc- zero korrupsion”.


“Merimangë” korrupsioni ne burgje

Ky është vlersimi I 17 kryerdaktorëve të mediumeve më autoritative të shtypit dhe elektronik në Maqedoni, në anketën “Pastër- Turbullt” të agjencisë së pavarur të lajmeve Makfaks dhe organizatës joqeveritare “Transparencë-zero korrupsion”.

“Dylbit”, “Pastër –Turbullt” dhe “Transparencë-zero korrupsion kanë pikasur përmes anketave se Burgu I Idrizovës për muajin Mars ka qenë I prekur nga merimanga e korrupsionit. Ky është vlerësimi I 17 kryerdaktorëve të mediumeve më autoritative të shtypit dhe elektronik në Maqedoni, në anketën “Pastër- Turbullt” të agjencisë së pavarur të lajmeve Makfaks dhe organizatës joqeveritare “Transparencë-zero korrupsion”. Ndërkaq pohimet e një grupi të të burgosurve se korrupsioni ka pushtet burgun e “Idrizovës”, është ngjarje më e turbullt, ndërsa zvogëlimi I korrupsionit në kadastër është ngjarje më e pastër në muajin mars.

Sipas autoriteteve të anketimit, duke iu referuar anketave me të burgosurit, rezulton se në ambientet e burgut paraja është “shpëtim”.


Cmimet përcaktoheshin varësishtë nga shërbimi, por edhe nga gjendja pronësore e familjes së të burgosurit. Një ditë e lirë gjatë fundjavës mund të blihet më cmim nga 1500 deri 2000 euro, ndërsa futjae telefonit celular nga 50-100 euro.


Sic duket, për këto dukuri dinin të gjitha udhëheqësit e deritanishëm, por nuk ndërmorën masa serioze për shkatrrimin e tyre.

Në vendin e dytë të listës së ngjarjeve më të turbullta në mars, me tetë vota. Është shpenzimi jotransparent I parave buxhetore në Ministrin e Punëve të Brendshme. Ende s’ka përgjegje se për cka janë shpenzuar 10 miljon euro të ndara nga rebalanci I buxhetit. Ministria pohon se me parat e rishpërndara ka blerë paisje për drejtorin për siguri dhe kundërzbulim, por lloji, sasia dhe cmimi janë të fshëhta.

Ngjarja më e pastër në muajin mars me nëntë vota është zvogëlimi I korrupsionit në kadastër. Sipas anketës së agjencisë “Brima Galup”, një pjesë e madhe e të anketuarve konsiderojnë se reformat në kadastër lëvizin në drejtimin e duhur. Hulumtimi tregon edhe se është zvogëluar gadishmëria për dhënjen e ryshfetit nga 24 për qind këtë vit.

Fushata për zvogëlimin e korrupsionit në shëndetësi zë vendin e dytë me shtatë vota. “Korrupsioni në shëndetësi- plagë kanceri e shoqërisë”, është parulla e fushatës së lëvizjes për promovimin e të drejtave të personave me të meta”Polio Plus”. Qëllimi është që të ngritet vetëdija e opinionit për korrupsionin në shëndetësi, si njëri prej profesioneve, I cili shpeshherë potencohet si I nënshtruar drejt korrupcionit, që më së shumti I prek qytetarët.

Anketa “Pastër – turbullt”, në të cilën marrin pjesë kryeredaktorët e mediumeve nacionale, si pjesë e luftës kundër korrupsionit zbatohet nga dhjetori I vitit 2004.

Në anketën e marsit morën pjesë televizionet : Alsat, RTM, A1, Tela, Kanal 5, Sitel, radio Kanal 77, të përditshmëet ‘ Lajm, Biznis, Vecer, Vest, Vreme, Dnevnik, Utrinski vesnik, javoret Globus, Kapital dhe Fokus.

No comments: