Wednesday, April 2, 2008

Qëndrime të raportuesve të huaj nga Bukureshti për gjasat e Maqedonisë për në NATO

Bukuresht, 2 prill (MIA) - Maqedonia definitivisht duhet ta marrë ftesën për anëtarësim në Aleancë, ndërsa dallimet rreth emrit me Greqinë janë çështje të pastra dypalëshe, konsiderojnë një pjesë e gazetarëve që i përcjellin ngjarjet në Samitin e NATO-s në Bukuresht.

Maqedonia, Shqipëria dhe Kroacia duhet ta marrin ftesën për anëtarësim në NATO për shkak të shumë parimeve tjera të rëndësishme sesa lokale, konsideron Sokol Balla, redaktor i programit informativ në Top Channel nga Shqipëria.

"Çështja e emrit në njëfarë mënyre është bilaterale. Për Shqipërinë nuk është shumë me rëndësi nëse do ta quaj vendin tuaj Maqedoni, Maqedoni - Shkup apo Maqedonia e Re ose e Vjetër. Personalisht mendoj se për Maqedoninë kjo është më shumë çështje ekzistenciale sesa dypalëshe. Si do që të jetë, është e sigurt se Maqedonia nuk ka kurrfarë pretendime territoriale ndaj fqinjëve", konsideron Balla.

"Kjo çështje është mes Maqedonisë dhe Greqisë. Nëse e zgjidhni nuk do të ketë problem. NATO u prononcua se të gjitha tri vendet Maqedonia, Shqipëria dhe Kroacia kanë bërë mjaft, konsideron Shang Ksukia, gazetar nga agjencia kineze e lajmeve Ksinhua.

Sipas Shang, megjithatë askush nuk e di se çka do të bëjë Greqia, nëse do të vendosë veto në emrin për pranimin e Maqedonisë, edhe pse siç tha në të ka të drejtë të plotë.

Për Mihail Zakovskin, gazetar në radion e Polonisë, ky është samiti i parë i Aleancës me pikëpyetje të madhe. Një nga çështjet e humbura është edhe ftesa për anëtarësimin e Maqedoninë në NATO. Duke potencuar se çështja për emrin është dypalëshe mes Maqedonisë dhe Greqisë, Zakovski theksoi se anëtarësimi i Maqedonisë në NATO do të jetë hap përpara për stabilitetin e Ballkanit.

"Mendoj se do të ketë biseda dypalëshe mes Maqedonisë dhe "të mëdhenjëve" - SHBA dhe Francë, për shkak se duhet të tentoni të gjeni mbështetës nga vendet e mëdha", tha Zakovski.

Mihaela Omofrei, gazetare nga Radio Linoks e Rumanisë, vlerëson se Maqedonia duhet ta marrë ftesë për anëtarësim sepse është vend stabil, ndërsa nevojitet stabilitet politik dhe siguri në Ballkanin Perëndimor.

No comments: