Wednesday, December 26, 2007

Figurat mendore te babit dhe nenes

Ne gjendjen aktuale te gjerave, cfare perfaqeson familja per femijet?

Familja vazhdon te egzistoj : njerezit marrtohen, megjithese jo per nje kohe shume te gjate. Pra, femijet ne fillim rriten nga dy vete, pra nje cift. Jane rralle rastet kur ne fillim nuk ka tre vete, dhe kjo treshe qysh ne fillim te edukimit eshte e domosdoshme. Duhen tre persona qe te konceptohet femija: babai, nena si dhe subjektet qe ngerthehen qe ne qelizen e pare te krijuar si rezultat i lidhjes se dy qelizave fillestare. Ne qofte se ne nuk harrojme faktin se jemi tre, femije kete nuk e harron kurre. Ne qofte se nuk ka edukim me tri vete, aty egziston fara e nje psikoze. Per fat te mire, jo te gjitha farat zhvillohen!
Prandaj edhe femija qe behet parzit i nenes ka nevoj qe ajo ta luftoj kete parzitizem duke u kujdesur per nje rival te tijin, per qenie vertikale (babai), dhe qe e konkretizon idene e aftesise, qe femija e mban ne vetvete.
Nenea eshte per femijen qenia qe i jep te haje dhe qe kujdeset per te . Ajo eshte nje njeri qe permbush nevojat tuaja dhe gjen atehere kur duhet menyren qe "t'ju sjell ne terezi". Kur femija i ndeshur me instance atesore ( shkolla p.sh) ndihet i dermuar, atehere ai i kthehet ndjenjes amesore. Neper filmat western, per shembull, gjithmone ka nje personazh gruaje-mama. Pra, nena eshte ajo infermerja qe ju kuron kur keni probleme shendetesore, dhe qe pjesen tjeter te kohes eshte objekt lakmie per qenie e shendetshme te seksit tjeter. Nderkohe femija ka nevoje per nje nene qe ka aktivitete tjera jashte shtepise; perndryshe ai nuk mdien ndonje mbeshtetje ne deshiren e tij per te ecur perpara( ne kete kuptim, duhet qe ne shoqerite e sotme te kemi kujdes nga pushteti derrmues i instancave amesore: si, per shembull, sigurimet shoqerore te organizuara keq dhe qe merr ne ngarkim shume gjera).
Ne saj te idese se nenese "ngushelluese" dhe te babait " drejtor" qe secili adoleshent ngerthen ne vetvete, ai mund te zgjidhe shumicen e pronlemeve te veta: ta zeme te luaj per te tjeret ne nje grup te rinjsh idealin burreror dhe atesor.Kur femija ka kaluar ndonje sprove, ai ka nevoje te qetesohet duke pasur kontakt trupor me nenen ose me personin qe ze vendin e nenes. Duhet qe femija te kete patjeter kontakt trupor me nenen, te pakten derisa t'i bien dhembet e qumshtit, pra deri ne moshen 7 vjec. Nuk duhet pra, per shkak te disa nocioneve psikoanalitike te keqkuptohet, ta largojme femijen nga vetja, sepse gjoja afrimi me te ushqen nje lloj sensualiteti jo te mire, perndryshe femija do ta kerkoje tontaktin trup me trup me femijet e tjere duke kaluar keshtu ne nje plan tjeter ate te sensualitetit te semure.

No comments: