Tuesday, December 18, 2007

Agresiviteti element mjaft present ne shoqerine tone-
Gjithnji e me teper hasim elemente te agrezivitetit te qeniet njerzore. Agresiviteti eshte nje nga karakteristikat e psikikes se qenieve njerezore, qe shfaqet ose del ne pah ne forma te natyrshme.


Deri ne momentin qe nje seri ose me mire nje grup sjelljesh kane karakteristika te perbashketa ose e thene me thjeshte ngjajne me njera tjetren; duhet te jemi te kujdesshme ne mos etiketimin e tyre.

Ka nje seri kriteresh per te percaktuar se cilat jane sjelljete agresive... Gjithesesi keto variojne shume te ndikuar nga natyra etnike, e grupit ose e individeve te thjeshte. Psh nje sjellje qe per ballkanasit eshte normale per nje joballkanas tjeter mund (dhe ne fakt shpesh duket) te duket shume agresive.

Kemi mendimin se agresiviteti eshte i trashiguar. Po, agresiviteti eshte i trashegueshem dhe varet edhe nga kushtet klimatike te nje populle. Kjo shpjegon edhe faktin qe popujt e Mesdheut si shqiptaret, italianet, francezet, spanjollet, greket, turqit, arabet etj, jane me agresive ne synimet e tyre per jeten dhe ekspresive ne gjuhet e tyre ne krahasim me nordiket, qe jetojne ne nje klime me te ftohte. Nga kjo shpjegohen edhe fillimet e krijimtarise ne art, kulture, sport si edhe civilizimi ne vija te pergjithshme ne keta popuj, gje e cila nuk eshte nje rastesi qe u zhvillua pikerisht ne keto rajone.

Eshte e vertete qe njerez te ndryshem ne situata te njejta reagojne ne menyra te ndryshme, por garantohet se nje femije sado te jete i lindur si femije me natyre te qete, ne qofte se do te trajtohet me agresivitet do te shnderrohet ne nje njeri me karakter agresiv dhe e kunderta.

No comments: