Friday, August 3, 2007

Femijet ne Maqedoni i ka kapluar brenga se si te sigurojne buken e gojes

Sic duket te miturit shqiptar shume heret i ka kapluar brenga, se si te sigurojne buken e gojes. Disa jane bere tregtar tere diten shesin, disa fshijne dritaret e veturave, e te tjeret kerkojne lemosh,cdo njeri planifikon diten se si ta fitoj denarin.
Nuk eshte per tu habitur, ky realitet i hidhet eshte pikerisht ne kryeqytet. Me shqetesues eshte fakti se keta te mitur i takojne nacionalitetit shqiptar.
Femijet pohojne se prinderit e dine se ata punojne, madje gjithe parat e fituara ua dergojne atyre.
Endja e tyre ne oret e vona mund te shkaktoj pasoja negative, ata mund te behen viktim e konflikteve, droges, shitjes, ekspaltimit etj.
Edhe pse ne asnje Konvent Nderkombetare per te Drejtat e Femijeve nuk parashihet qe femija te punon, te ne ndodh e kunderta. Konventa e 1989-se e cila eshte e ratifikuar ne 191 shtete potencon se puna per te miturit nuk eshte e pranueshme, sepse kjo mund te demtoj si shendetin ashtu edhe moralin e femijes.
Obligimi i pare per sigutrimin e ushqimit per familjen u takon prinderve. D.m.th femijet duhet te rriten ne familje ku mbreteron gezimi, dashuria dhe mirkuptimi.

No comments: